El Municipi d'Artà

Situació d'Artà
Situació d'Artà

SITUACIÓ

Situat a l'extrem nord-oriental de l'illa de Mallorca, a 60 Km de la ciutat de Palma, el municipi d'Artà té una extensió de 140 km2 més de la meitat dels quals estan ocupats per la serra Artana, el massís més alt i compacte de les serres de Llevant. Les màximes elevacions corresponen a la talaia Freda (561 m) i al puig de Farrutx (519 m).


POBLACIÓ
La població d'Artà es de 7.553 habitants l'any 2011, que es reparteixen entre els pobles d'Artà i la Colònia de Sant Pere i les urbanitzacions de Betlem i s'Estanyol, si bé aquests darrers anys ha augmentat força la població que habita dispersa per cases de foravila.

 

EL PAISATGE

 
La costa
La costa artanenca amb 25 km de longitut, conserva encara el seu estat natural i ha quedat preservada de les urbanitzacions. Hi destaquen la platja i la fornació dunar de sa Canova, la plana costera de la Colònia de Sant Pere, els alts penya-segats del cap de Ferrutx, refugi d'algunes de les espècies més rares de la flora i la fauna illenques, com la Paeonia cambessedesii, l'àguila peixetera o el falcó pelegrí, i, finalment, tot un seguit de petites cales amb platges d'arena que van desde s'Arenalet d'Albarca fins a cala Torta.

 

La vall
El paisatge de la vall, on encara es poden observar extensions aïllades d'alzinar, es caracteritza per petites parcel·les tancades de paret seca en que predominen els conreus d'ametlers, figueres i garrovers.

 

La muntanya
A la muntanya domina el conreu d'olivera, avui gairebé abandonat, i que aprofitava els pendents gràcies a la construcció de marges de paret seca. La vegetació natural presenta grans extensions de càrritx, amb la silueta dels garballons que marca la personalitat de la zona, i garrigues amb abundància de mates, ullastres i clapes de pinars. Aquest paisatge de la muntanya artanenca es veu complementat pels nobles edificis de les antigues possessions, símbols indiscutibles de la importància que, temps enrere, tingueren les activitats agràries.

 

El poble d'Artà
Al centre d'una ampla i extensa vall i al peu d'un pujol s'estén el poble d'Artà, dominat pel recinte emmurallat de Sant Salvador i per l'església gòtica. A la població hi viuen uns 5.500 habitants. Hi destaca el nucli antic, dominat per les residències i els casals dels  senyors de les possessions, les grans finques del terme municipal, el Convent Barroc dels Franciscans o el Museu Regional d'Artà. Altrament, el fet que el municipi no hagi rebut directament l'impacte turístic ha permés de mantenir gairebé intactes les antigues tradicions (festes com les de Sant Antoni, amb els dimonis i els foguerons; artesanies com els brodats mallorquins i l'obra de palma; menjars típics com les panades, els robiols o la sobrassada) i ha contribuït a preservar l'ambient característic de poble mediterràni, hospitalàri i vital.

 

El poble de la Colònia de Sant Pere
La resta d'habitants viuen al nucli costaner de la Colònia de Sant Pere, que ha crescut de forma moderada a partir del que fou una colònia de repoblament de final del segle XIX, i avui és una tranqil·la zona resindencial, situada entre les muntanyes i la mar i voltada de conreus de vinyes i ametlers.

 

Enllaços